Kulturminnelagets høstmøte:
Odølinger på New Zealand og
andre nordmenn utenfor allfarveg

Onsdag 8. november ønsker kulturminnelaget velkommen til høstmøte på Sanitetens hus i Mo. Historiker og forfatter Fredrik Larsen Lund kommer for å holde foredrag om odølinger på New Zealand og andre nordmenn som valgte steder utenfor allfarveg når de emigrerte.

I 1872 og 1873 utvandret omkring 600 nordmenn til Zealand. Mange av dem var fra Odalen.

– Jeg skal fortelle litt nærmere om den historien og vise noen bilder, og i tillegg dele tips til kilder og litteratur for den som ønsker å grave videre på egenhånd, sier Lund.

Han har besøkt «norske utposter» rundt omkring på kloden, og er aktuell med ny bok i år. Han vil fortelle og vise bilder fra norske kolonier og bosetninger som i dag er nokså ukjente for de fleste. Utvandringen fra Norge gikk ikke bare til USA. Mange tusen mennesker reiste også til andre deler av verden, som Australia, Kina, Sør-Afrika, Karibia, Brasil, Argentina og Canada – og New Zealand.

Det blir et fargerikt innblikk i menneskene og stedene i utkanten av den norske utvandringshistorien. Vi får møte hvite slaver, mislykkede gullgravere, pietister fra Sunnmøre, norske politifolk i Kina og mange flere.

Fredrik Larsen Lund er historiker med særlig interesse for ukjente sider ved norsk utvandring. Han jobber i dag på Riksarkivet og har tidligere vært reisejournalist i Aftenposten og kommunikasjonsarbeider blant annet i Norsk Folkehjelp. «Norske utposter» er hans andre bok.

Bengt Ringvolds bokdebut
«I bøddelenes hus» er Bengt Ringvolds bokdebut. Han vil være til stede og fortelle om boka, som har undertittelen «En fortelling fra Christiania på 1830-tallet». Hovedkapittelet omhandler den beryktede bøddelen August Anton Lædel og hans familie. Lædels siste embetsgjerning som skarpretter var den makabre henrettelsen av Christian Sand på Sagstua i 1833.

Boka inneholder også en rekke artikler og fortellinger som Bengt har skrevet for Jul i Nord-Odal gjenom snart 28 år, blant annet serien «På gjengrodde stier i Grønnerudslunden».

Det blir salg av bøker og enkel bevertning. Møtet begynner klokka 19.00; det er gratis og åpent for alle interesserte.

Fredrik Larsen Lund
Bengt Ringvold