Jorda rundt på godt besøkt høstmøte
Nærmere 50 frammøtte fikk være med på en spennende og interessant reise jorda rundt på kulturminnelagets høstmøte i Sanitetens hus i Mo 8. november.

Historiker og forfatter Fredrik Larsen Lund (bildet) var kveldens reiseleder. Han har besøkt det han omtaler som «norske utposter»; steder utenfor allfarveg der nordmenn gjennom tidene har slått seg ned. Han fortalte blant annet om utvandringen til New Zealand på 1870-tallet. Blant de 600 som etter en flere måneders strabasiøs sjøreise slo seg ned «down under» var flere odølinger. Det var interessant å se at den norske kulturarven blir godt ivaretatt.

Ellers fikk vi innblikk i nordmenns ulike skjebner andre steder i verden; i Australia, Kina, Sør-Afrika, Karibia, Brasil, Argentina og Canada. Ikke alle norske utposter var like levedyktige, og mange nordmenn møtte en tragisk skjebne under svært fremmede himmelstrøk.

Mange benyttet seg av muligheten til å kjøpe Lunds bøker om temaet. Foredragsholderen kunne godt tenke seg å komme tilbake for å fortelle mer om utvandingen fra Odalen til New Zealand ved en senere anledning.

God omsetning på boka si fikk også Bengt Ringvold. Han leste utdrag fra «I bøddelens hus», der hovedkapittelet omhandler den beryktede skarpretteren Lædel og hans familie. Bengt har vært en produktiv bidragsyter i Jul i Nord-Odal siden starten 1990, og boka inneholder de fleste av hans artikler i heftet opp gjennom årene, blant annet serien om Grønnerudslunden.