Hør før et brus gjønnom vårblåe kvæl’!
Luken blir løfte før breddfulle dam.
Vatne’ i skumkok, et drønn gjønnom dal’n,
en kræftenes oppsang!
Tem’ret skær fram!
 
Logo 

Et lokalhistorisk syngespill:
Fløterkonflikt
og kjærlighet
 

Gikk du glipp av fjorårets store teatersuksess i Nord-Odal? Fortvil ikke; du får nye muligheter i august: «Temmeret skær fram!» vises i Kvennstugua bygdetun i Vallset lørdag 24. og søndag 25. august, begge dager klokka 17.00.

«Temmeret skær fram!» er et lokalhistorisk syngespill som Hans Ludvig Fredheim har skrevet med utgangspunkt i den dramatiske arbeidskonflikten i Grytåa og Juråa i Knapper våren 1928. Skog- og landarbeidere hadde organisert seg for å få bedre lønns- og arbeidsvilkår. Det gikk rykter om at skogeierne benyttet uorganiserte fløtere. Mellom 200 og 300 fagorganiserte arbeidere stilte opp for å «renske åa» for de uorganiserte fløterne.

Spillet tar for seg forløpet til selve demonstrasjonen i ei tid med stor fattigdom og nød, arbeidsledighet, konkurser, tvangsauksjoner og personlige tragedier. Vi møter mennesker på begge sider i konflikten; i motsetninger, men også i kjærlighet og medmenneskelighet.

Arrangører er prosjektgruppa «Temmeret skær fram», Storsjøkoret, Odal Bygdekor og Nordre Odalen Kulturminnelag i samarbeid med Kvennstuguorganisasjonen (Kvennstugua Bygdetun og turstier og Kvennstuguteatret). Nærmere 90 lokale aktører deltar; skuespillere, sangere og musikere.

Tekster på odalsdialekt
Sangtekstene er skrevet av Elling M. Solheim, Arne Paasche Aasen, Tor Jonsson og Hans Ludvig Fredheim. Flere av tekstene er tilpasset handlingen, litt omskrevet og overført til odalsdialekt. Melodiene er av Ronald Andersen, Kai Johansen og Jorid Rønningen, som også har arrangert de fleste sangene for kor.

Billettsalg
Billetter er i salg på Internett: www.hoopla.no

Lokalt starter billettsalget 15. juni på følgende steder:
Stange: MIX-kiosken og Joker Vallset; Nord-Odal: Marihøna på Sand og Mosenteret i Gardvik; Sør-Odal: Skarnes Fargehandel. Eventuelle restbilletter selges ved inngangen (kontant betaling). Barnebilletter selges kun ved inngangen.

Billettpriser: Voksne kr. 300. Barn 7-12 år og ungdom 13 – 21 år med Hedmark fylkes Kulturkort – kr 50.
Barn under 7 år gratis. Personer med ledsagerbevis: Gratis mot framvisning av ledsagerbevis ved inngang.

Det er ikke mobildeking i Kvennstugua. Husk derfor kontanter både ved kjøp av billetter og handling i kiosken, og ta med papirutskrift fra billettkjøp på Internett.

ARRANGØRER

 
SAMARBEIDSPARTNERE
Odal Sparebank
Nord-Odal kommune 
NORD-ODAL KOMMUNE

ØVRIGE STØTTESPILLERE
Ukkestad Sko- Klær