Hemstadkiosken – et kulturminne
Fra venstre Jørgen, Lars-Martin, Eva og Trond foran kiosken. (Foto: Gunnar Nygård)
 

– Det har aldri vært så mye folk i Sætersgrenda før, ikke engang da pinsevennene hadde teltmøter, ble det sagt da Hemstadkiosken i Knapper ble gjenåpnet søndag. Samtidig var det veteranbiltreff. 248 veterankjøretøyer fra fjern og nær kom, og i tillegg var det mange sambygdinger som ville være med på den store begivenheten.

En av dem var Eva Hemstad Kullbråten. For henne ble dagen preget av gode minner. – Så fint at kiosken er satt i stand igjen, sa hun. Fra hun var 12 og i omtrent ti år framover hjalp hun mora i kiosken.

Alle voksne i Knapper husker Hemstadkiosken. Fra 1962, da Olga Hemstad kjøpte «Diplomiskiosken» fra en fabrikk i Våler til 1979, var den et samlingspunket for store og små i grenda. Den sto ved vegkrysset ved møbelforretningen og skolen. Senere ble den overtatt av IL Mogutten, som plasserte den på sletta i hoppbakken ved Knappåsen. Etter hvert ble det slutt på aktiviteten i hoppbakken, og kiosken forfalt. For noen år siden fant de to søskenbarna Lars- Martin og Trond Jernberg ut at de vill ta vare på den og sørget for at den ble plassert hjemme hos Lars Martin i Sætersgrenda. For et års tid siden startet de på et nitidig restaureringsarbeid. I dag framstår Hemstadkiosken så nær sin originale stand som mulig, både utvendig og innvendig. Søndag kunne Jernberg-gutta ønske velkommen til gjenåpning av kiosken.

Ildsjelene Lars-Martin og Trond fikk mye og svært velfortjent ros for innsatsen,blant annet fra Nordre Odalen Kulturminnelag som var representert ved Jørgen Bekken og Gunnar Nygård. Jørgen takket de to gutta for å ha utført et viktig kulturminnearbeid og overrakte et skilt og en Tiedemann-plakat fra den tiden da tobakkreklame var tillatt. Og ikke minst: Lars Martin og Trond fikk også kulturminnelagets hedersskål i keramikk.