Det var publikumsrekord i biblioteket da bokredaktør Ingegerd Tronbøl orienterte om sæterbokprosjektet.
Sæterboka er lansert
Nordre Odalen Kulturminnelag lanserte «Der var ei sæter…»; sæterboka for Nord-Odal, i biblioteket mandag 30. november. Det ble etter hvert helt fullt i biblioteket med i underkant av 100 interesserte til stede.
 
Det hele startet med lokking og laling av Guro Gjerstadberget etterfulgt av «Je veit ei vakker jente» sunget av Hans Ludvig Fredheim. Guro og Hans Ludvig illuderte gutten og sæterjenta som traff hverandre ved Vatningssætra ved Sætersjøen i 1863 (bildet).

Andre kunstneriske innslag var Oline Midstsunds dikt «Brontjennssætra» lest av Siri Føsker og sagnet «Tusseleven» fra Skålbergsætra, framført av Knut Ola Storbråten.
 
Folk fikk høre om bakgrunnen til at Nordre Odalen Kulturminnelag valgte å utgi ei bok om sætre og sætring i Nord-Odal, om redaksjonen og arbeidet underveis. En bildepresentasjon ble vist, og Knut Ola fortalte om og viste bilder fra Skålbergsætra, Odalstunets museumssæter.

Så var det mat – sæterkost laget i stand av Vertshuset Milepelen. Både lefse, pannerusk og bakkels sto på bordet, ja, til og med hjemmebrygget øl. Deltakerne ble underholdt av toraderklubben «Flæsamisua», og boksalget gikk livlig. Også «Jul i Nord-Odal» var til salgs.
Knut Ola Storbråten og Ola Erik Tangen hadde stilt ut flere gjenstander fra sætra – alt fra en gammel sæterkrakk fra Sandsætra (bildet) til separator og kinne – og mye mer.

Folk ga inntrykk av at det hadde vært en trivelig kveld da de forlot biblioteket, de fleste med ei sæterbok under armen.

ALLE FOTOS: HANS L. SAND
Milepelens sæterkost falt i god smak, og Siri Føsker takket da også kokk Kari Skjønhaug med kulturminnelagets keramikkskål.
 
«Flæsamisua» består av f.v. Kari Synnøve Ringnes, Stein Nordhagen Bente Mangnesholen, Bjørn Morten Jernberg og Tom Jarle Berg.