Knapper og glansbilleder
fikk årets dialektpris

Vinnere av kulturminnelagets dialektpris 2015, «Kav odøling»: Knapper og glansbilleder. Fra venstre Bjørg Skogholt, Jorunn Skjønhaug, Jan Even Rønning, Hallgeir Skogstad og Håvard Skjønhaug.

På kulturminnelagets vårmøte i Nord-Odal bibliotek 9. mars ble gjengen fra Knapper og Glansbilleder tildelt dialektprisen «Kav odøling» for 2015.

– Årets prisvinner har mer enn noen andre gjort nord-odølinga stolte av dialekta gjennom bruk av en underfundig, sprelsk og tildels «vovet» humor. Og ikke minst viderefører prisvinneren en fortellertradisjon som er i ferd med å bli borte, sa Gunnar Nygård da han på vegne av juryen overrakte prisen.

– I tillegg til at prisvinneren har bidratt til å bevisstgjøre ungdom på dialektbruk, har vi fått innblikk i både sauskrekk og livet på Skyrudsaga. Kort sagt: Prisvinneren bygger lokal identitet gjennom humor OG bruk av odalsdialekta.

Fordelt på tre forestillinger har prisvinneren samlet 14 stappfulle hus i Milepelen. I alt har nesten 5100 personer, like mange som Nord-Odals befolkning, sett Knapper og Glansbilleder. Les mer om dialektprisen

Knapper og glansbilleder takket og kvitterte for hederen med et utvalg på tre sanger fra forestillingen. Forsamlingen satte stor pris på ikke bare den gode dialektbruken, men også på sanglede og musikalitet.

Les mer i Glåmdalen

Historiker Dag Hundstad (bildet) ga en levende og interessant presentasjon av boka «Norges historie i 25 ting», der han er medforfatter. Knut Ola Storbråten fra Anno Odalstunet fortalte og viste bilder fra Skålbergsætra, der det også til sommeren blir full drift i fire uker.

Asgeir Østli valgt som ny leder
Tidligere på kvelden avviklet kulturminnelaget sitt årsmøte. Asgeir Østli ble valgt som ny leder etter Gunnar Nygård. Øvrige styremedlemmer er Bengt Ringvold (nestleder), Ola Erik Tangen, Ingegerd Tronbøl, Jørgen Bekken og Gunnar Nygård.