Kulturminnelagets vårmøte:
Bjørg og Tone fikk årets dialektpris

På kulturminnelagets vårmøte 5. april ble søstrene Bjørg og Tone Skogholt tildelt dialektprisen «Kav odøling» for 2022.

Det var kulturminnelagets leder Asgeir Østli som overrakte prisen – med følgende begrunnelse:

– Musikk er ei rar greie. Den kan inspirere, irritere, gjøre oss triste ‒ og glade. Sterkest blir alle disse følelsene hvis det er tekster til musikken som gjør at vi kan kjenne oss igjen i det som artistene ønsker å formidle. Hvis disse tekstene i tillegg er skrevet på dialekt, gjør det innholdet enda mer troverdig. Og hvis den dialekta er odalsdialekt og til og med «knappergarding» – ja da er det i manges ører (mine inkludert) fullkomment.
   Bandet som vi nå har fått oppleve deler av, leverer musikk og sang på et høgt nivå – på kav odøling. Det musikalske er fremragende, ingen tvil om det, men i forhold til dialektprisen må vi få lov ved denne anledningen å fokusere på tekstene og sangen.
   Vi nordodølinger er så heldige å ha et band som Hembøttin Bluegrass som formidler dialekta vår på en ekte måte og som gjør oss både glade og stolte. Så enkelt er det!
  Akkompagnert av Henrik Rindal på gitar underholdt Bjørg og Tone forsamlingen med sanger av Odd Nordstoga, Hellbillies og Stein Ove Berg med egenskrevne tekster på ekte odalsdialekt – og en fersk, egen låt: «Prøysen og Bye», som du kan høre her: Hemmbøttin Bluegrass (YouTube).  

Tilskudd til plateutgivelse
Asgeir hadde også gleden av å overrekke Hembøttin Bluegrass et tilskudd på 5000 kroner fra kulturminnelaget. Pengene skal gå til ei plate som gruppa er i ferd med å spille inn.


Kan du tenke deg å støtte kulturminnelaget?
Vipps kr. 175 til 137046!