HJEM
OM OSS
PROSJEKTER
VEDTEKTER
BOKBESTILLING
BLI MEDLEM
LINKER
KONTAKT OSS

STØTT OSS VED HJELP AV GRASROTANDELEN

 

 

 

 

 

50 deltok på utflukten til Korbølsætra
Marius Skogstad foran et stort og interessert publikum.
 
Det ble en riktig fin sommerkveld på Korbølsætra mandag 6. august – både når det gjaldt vær, oppslutning og opplegg. Denne kvelden var den fineste på flere uker, og omkring 50 personer hadde funnet vegen til sætra, eller rettere sagt til sætra hass Helge Bergsødegård hvor niesa, Marina Zucchino, sætrer på andre året. Kuene gikk rett ved sætervangen, og hønene ruslet omkring mellom husene. En hest løp att og fram bak gjerdet.

På vegne av Nordre Odalen Kulturminnelag ønsket Hans Haagenrud de frammøtte velkommen før Marius Skogstad fortalte om Korbølsætra. Sætergrenda ligger på skogen til Nordre Berg, men den har fått navn etter Korbøl i Hof, som etablerte sæter her tidlig. Etter hvert ble det mange vanger, og de siste som hadde ordinær sæterdrift her, var Mari og Knut Bergsødegård (til 1976). Fortsatt står de fleste husa i sætergrenda, og folk bruker flere av husene som hytter – eller de bygger om.

Marius fortalte også om sætervegen, som det tar om lag to timer å gå fra bygda. Han fortalte om hvilarsteinen og mange andre navngitte steder langs vegen.

Så var det servering. Marina hadde hatt mange gode medhjelpere for å produsere maten: sveler, vafler og boller/knuter. Og folk forsynte seg, drakk kaffe og koste seg i kveldssola.

Larry Norli (trekkspill) og Ole Erik Eier (gitar) hadde flere musikalske og verbale innslag – dansemusikk, dikt, muntre historier, Evert Taube-potpurri og andre viser. Dette var midt i blinken, og folk satte stor pris på de forskjellige innslagene. Stemningen var løs og ledig.

Bjørn Haugen hadde tatt med ei «merraskrelle» som han viste fram og demonstrerte. Den ble brukt til å jage bort hester. Likeså demonstrerte han ei barneleke, kalt «skurufele».

Hans Haagenrud takket Marina for gjestfriheten. Til slutt tok Marius Skogstad interesserte med på en rundtur i sætergrenda og fortalte om løst og fast, både fra før og nå.

Det ble også tid til en en liten omvisning på noen av de andre vangene.
 
Bjørn Haugen demonstrerte «merraskrella». Larry Norli og Ole Erik Eier sto for den mer løsslupne underholdningen.
 
Det mangler ikke på utfordringer for ungene på Korbølsætra. Har de funnet et flott klatre-tre. Fra venstre Eirik, Linn Marie, Frida, Mathis, Jostein og Kristin.
 
Ikke alle bygningene har tålt tidens tann like godt...